Regeneratieve adsorptie
Deze techniek berust op het invangen van de VOS in een adsorbens:

  • actieve kool
  • zeoliet
  • polymeer

Actief koolfiltratie; de algemene beschrijving
Actief kooladsorptie kan gebruikt worden voor de verwijdering van verschillende verontreinigingen uit afgassen, onder andere oplosmiddelen.

Hoe werkt het?
De gasstroom wordt door het actief kool geleid, waar de te verwijderen componenten worden gebonden aan het actief kool, totdat deze verzadigd is. Na het bereiken van de verzadigingsgraad van het actief kool, wordt deze vervangen of geregenereerd. Bij vervanging wordt de beladen actief kool meestal teruggenomen door de leverancier, die het als (chemisch) afval afvoert of regenereert. Wanneer het bedrijf de actieve kool zelf regenereert, spreken we van regeneratieve adsorptie. Over het algemeen wordt de verzadigingsgraad uitgedrukt in g/kg actief kool. De verzadigingsgraad is afhankelijk van de concentratie in de lucht. Als richtwaarde kan een adsorptiecapaciteit van 20 – 25 g solvent (uitgedrukt als koolstof) per 100 g actieve kool worden geadsorbeerd bij een goede werking van de adsorptie.

De voordelen voor het gebruik van actief kool zijn:

  • Hoge efficiëntie van VOS verwijdering;
  • Simpele en robuuste technologie;
  • Geschikt voor discontinue processen;
  • Gemakkelijk onderhoud;
  • Gemakkelijke plaatsing.

Vervolgens wordt de kool geregenereerd. Bij deze regeneratie vindt tegelijkertijd een concentratieverhoging plaats van de uitgedreven VOS. Dus adsorptie en daarna desorptie. Praktisch is de toepassing van een PSA filter (Pressure Swing Adsorbens) Werkt door middel van vacuüm. Desorptie kan ook door middel van stoom of thermisch. Het rendement VOS verwijdering bedraagt 95 – 99 %. Geurreductie > 95 %. Zie ook koolfiltratie.

Naverbranders
Het afgas van de regeneratiebevat een hoge concentratie aan VOS en is veelal geschikt als brandstof. Vluchtige organische stoffen kan men door verbranding eenvoudig en vergaand afbreken, voornamelijk tot CO2 en H2O. De verbranding kan verschillende vormen aannemen, gaande van voeding aan een stoomketel of oven, tot specifieke naverbrandingsinstallaties. Voor naverbranders maakt men een onderscheid tussen thermische en katalytische systemen en tussen regeneratieve en recuperatieve technieken. De thermische systemen (regeneratief en recuperatief) zijn veruit de meest voorkomende. Naverbranding is door het eenvoudige principe, een uitermate robuuste en betrouwbare techniek. Thermische regeneratieve naverbranders kunnen bijvoorbeeld autotherm functioneren vanaf een VOS-concentratie van 1-3 g/m3.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik op akkoord om door te gaan met het bekijken van deze website.