Geurbestrijdingstechnieken

Actief kool is gemaakt van koolstof-bevattend materiaal. Op de juiste wijze ingezet absorbeert het nare geuren.

Blootstellingen aan bepaalde geuren (ontbindingsgeuren, verbrand weefsel, braaksel, rioolgeuren etc.) zijn onplezierig en kunnen stemming, concentratie en opmerkzaamheid negatief beïnvloeden.

Korte en langere termijn effecten kunnen zijn: hoofdpijn, verlies van eetlust en stress en zelfs Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Herhaalde blootstelling kan ook leiden tot een verlies van reukvermogen. In veel situaties is het gebruik van een masker niet gewenst of mogelijk. Het geheel uitschakelen van het reukvermogen kan onveilig zijn (denk aan het niet kunnen detecteren van bijvoorbeeld: brandlucht of gas) en wordt zeker op langere termijn als onprettig ervaren. Voor de zuivering van lucht-en gasstromen biedt MEA Techniek u diverse mogelijkheden.

Een daarvan is de methode met actief kool. Actief kool is gemaakt van koolstofbevattend materiaal zoals Koolfiltershout, steenkool, turf en kokosnootschalen. Na specifieke behandeling van deze koolstofhoudende materialen krijgt men een bepaalde poriënstructuur die de adsorptiecapaciteiten en eigenschappen van de actieve kool bepaalt. De gasstroom wordt door het actief kool geleid, waar de te verwijderen componenten aan het actief kool worden gebonden totdat het actief kool verzadigd is.

Actief kool moet bij verzadiging worden geregenereerd of vervangen. Het verbruik van actief kool is afhankelijk van: temperatuur, vochtgehalte van de gassen en de gasdruk. In de meeste gevallen wordt de verbruikte kool teruggenomen door de leverancier (tegen vergoeding). Indien regeneratie ter plaatse wordt toegepast, wordt de actieve kool meerdere malen gebruikt. Men genereert dan minder afval.

De voordelen van actief kool zijn:

Een nadeel: Niet geschikt voor natte gassen en 1, 2, en 3 atomige moleculen (bijvoorbeeld NH3).

Actief kool is breed inzetbaar bij: