slide2.jpg

MEA Techniek kent uw branche, zodat u ons niets hoeft uit te leggen

slide3.jpg

Mea Techniek zorgt dat u en uw omgeving weer rustig kunnen ademhalen

slide4.jpg

Mea Techniek draagt bij aan een schone leef- en werkomgeving

slide5.jpg

Mea Techniek zet de nieuwste techniek in, in dienst van uw probleem

slider6.jpg

Mea Techniek heeft voor alle gangbare geurproblemen een effectieve oplossing

slider11.jpg

Mea Techniek en Earth-Basics zijn ervaren en innovatieve specialisten voor het oplossen van geur- en emissieproblemen

slider3.jpg

Mea Techniek draagt met elke oplossing bij aan een beter milieu en een schonere leefomgeving

slider10.jpg

Mea Techniek adviseert en denkt mee om een oplossing te vinden voor uw geurprobleem

slider14.jpg

Mea Techniek is specialist en in staat zeer lage emissiewaarden te realiseren

previous arrow
next arrow

Geurmeting

Gecertificeerde bureaus voeren geurmetingen uit. Dit kan op 2 manieren:

  1. Chemisch: door een gekalibreerd meetinstrument dat de chemische belasting van een bepaald molecuul (bijv. ammoniak) in de lucht weergeeft, meestal in ppm (parts per million).
  2. Olfactometrisch: bij deze methode is de menselijke neus de maat en de meting wordt weergegeven in geureenheden. Zie ook het artikel Olfactometrie.

Het resultaat van een geurmeting wordt uitgedrukt in geureenheden. Geurmetingen worden verricht door onafhankelijke gecertificeerde bureaus. Dit is niet het werkgebied van MEA Techniek. MEA Techniek gebruikt deze meetrapporten om de juiste eliminatie techniek te bepalen.

Monster nemen
Het nemen van een monster, bijvoorbeeld uit een afzuigkanaal of schoorsteen, gebeurt volgens een strikte methode. Het monster wordt verdund met stikstof.

Geurpanel
Het monster wordt "besnuffeld" door leden van een geurpanel, te beginnen in een sterk verdunde vorm. Geleidelijk aan wordt de concentratie opgevoerd.

Verspreidingsdiagram
Hiermee wordt de verspreiding van stank of geur rondom een bepaald bedrijf vastgesteld. Panelleden gaan dan "in het veld" snuffelen; op basis van hun waarnemeningen worden dan de geurcontouren van het bedrijf bepaald. Dit is een lastige kwestie omdat deze logischerwijs samenhangen met heersende windrichting, temperatuur, bedrijfsproces e.d. Ook muren, gebouwen, heuvels of bergen hebben ingrijpende invloed op de geurcontouren van een bedrijf.

Hedonische waarde
Aan de waargenomen geur wordt een hedonische waarde toegekend.
Een positieve waarde betekent dat mensen de geur lekker vinden, een negatieve waarde betekent dat ze hem vies vinden. Dan is de geur dus stank.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen de voorkeur geven aan geen enkele geur in hun woonomgeving. Dus geen geur is prettiger dan een lekkere geur. Dit komt vermoedelijk omdat mensen de geurbelasting in hun woonomgeving niet kunnen beïnvloeden.

Indien mogelijk dient inzicht te worden gegeven van de hedonische waarden
H=-1/2; H=-1; H=-2. Volgens de laatste ontwikkelingen, sedert 1998, blijkt de hedonische waarde in veel situaties een voorspelling te kunnen geven van de te verwachten hinder. Geurhinder kan veroorzaakt worden door incidenten, diffuse bronnen, almede door fluctuerende en continue bronnen.